fredag 19 augusti 2011

Är lodjur och varg viktigare än svensk matproduktion?

Även dagens blogg handlar om den svenska rovdjurspolitiken. Och nu utifrån ett lokalt perspektiv.
Idag anordnade ett antal lantbrukare ett möte hos Elisabet och Denny Pettersson i Västerfärnebo för att diskutera rovdjursfrågan. Den övergripande frågeställningen var om lodjur och varg är viktigare än svensk matproduktion.

En grupp djurbönder, som drabbats av olika rovdjursangrepp, hade på ett förtjänstfullt sätt förberett mötet och formulerat ett antal frågeställningar som riktades mot länsstyrelsen och LRF. Man hade naturligtvis också ett antal frågeställningar till oss som politiker, men i vanlig ordning när det gäller landsbygdens frågor fanns enbart vi centerpartister där.

De drabbade lantbrukarna gjorde klart för oss alla deltagarna vilka problem man nu står inför. Det handlar om inkomstbortfall pga skadade och rivna djur och pga att så stor del av arbetstiden måste läggas på detta arbete, utgiftsökningar pga åtgärder man måste vidta för att skydda sina djur - stängsling eller att stalla in djuren.

Allra mest gripande var dock berättelserna om den ångest och oro för sina djur som man nu lever med!

Rovdjursfrågan måste ses i ett större sammanhang! Vill vi ha ett öppet odlingslandskap med betande djur? Vill vi ha en svensk livsmedelsproduktion? Vill vi kunna köpa lamm- och nötkött från djur som betat i naturen (och som i allra högsta grad är ekologiskt)?
Om vi vill detta måste vi också ta konsekvenserna av detta och förhindra rovdjurens härjningar i våra bygder. Svårare än så är det inte!

Carola Gunnarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar