tisdag 16 augusti 2011

Hållbar tillväxt i hela landet enligt Anna-Karin Hatt!

Centerpartiets arbetsgrupp för hållbar tillväxt och utveckling i hela landet under ledning av IT- och regionminister Anna-Karin Hatt, tillika en av centerpartiets huvudkandidater till partiledarposten, överlämnade för en tid sedan sin rapport till partistyrelsen. I rapporten finns 19 konkreta reformförslag – alla med syfte att förnya partiets politik och ge svar på de utmaningar för hållbar tillväxt som finns idag.

Rapporten kommer att diskuteras på Centerpartiets partistämma i Åre i september, då för övrigt även valet av partiordförande ska ske.

– Centerpartiet ska vara den drivande kraften för hållbar tillväxt och utveckling i hela landet, i staden likväl som på landsbygden. Utveckling sker hela tiden, i hela landet, av företagare och anställda som hittar nya spännande lösningar. Rätt uppmuntrade har Sverige stora framtidsutsikter. Förslagen från förnyelsegruppen leder till att vi ger bättre förutsättningar för tillväxt i såväl stad som landsbygd, sade förnyelsegruppens ordförande, it- och regionminister Anna-Karin Hatt när rapporten presenterades.

Bland svaren på utmaningen att skapa hållbar tillväxt i hela Sverige märks bland annat:
•Sverige ska ha bredband i världsklass i hela landet. 2020 ska 90 procent av alla medborgare och företag ha tillgång till bredband med en hastighet om minst 100 Mbit/sekund. I områden där det saknas marknadsmässig utbyggnad ska offentliga medel användas för att stödja lokala initiativ.
•Inrätta en servicegaranti i hela landet. Tillgång till grundläggande service är en förutsättning för att kunna bo och driva företag på en ort. Vi vill definiera en lägsta nivå, ett golv, som vi medborgare ska kunna kräva oavsett var vi bor i landet.
•Sänk arbetsgivaravgifterna för småföretag. För att få en varaktig ökning av sysselsättningen och öka incitamenten för företagen att anställa kommer vi att prioritera en fortsatt generell nedsättning av arbetsgivaravgifterna för småföretag.
•Avskaffa ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Dagens sjuklöneregler försvårar för personer med lång sjukdomshistoria att få jobb och sjuklönen slår hårdare ju mindre företagen är. Vi vill slopa företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan.
•Förkorta karenstiden för företagare. Regeringen har genomfört den kanske mest omfattande reformen av social trygghet för företagare någonsin. Men många företagare upplever att dagens karenstid är för lång och skapar inlåsningseffekter. Huvudregeln ska vara sju dagars karens men ge möjlighet att välja kortare.
•Inför en ersättning för högt djurskydd. Svensk matproduktion är världsledande inom miljö- och djuromsorg samtidigt som den minskar till följd av prispress på EU- och världsmarknaden. Vi vill förstärka den svenska bondens konkurrenskraft genom att införa en ersättning för det ökade djurskydd som den svenska bonden åtar sig utöver gällande EU-lagstiftning.
•Underlätta byggande i småortssverige. Begränsningen för Statens bostadskreditnämnd att ställa ut garantier utöver marknadsvärdet behöver förändras. Detta så att möjligheterna att finansiera ny- och ombyggnation av bostäder och flerbostadshus, där marknadsvärdet idag kan vara lägre än produktionsvärdet, underlättas.

Förnyelsegruppens rapport innehåller många förslag som får konkret betydelse för våra möjligheter att ta tillvara all den utvecklingspotential som finns i hela Sverige. Ska bli spännande att få diskutera rapporten på partistämman i Åre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar