tisdag 16 augusti 2011

Centerpartiet revolutionerar partiernas ordförandeval!

Den senaste tiden har ledarskribenter och andra "tyckare" haft många anledningar att kommentera Centerpartiets öppna process för att välja partiledare. Och det är förståeligt.

För det som nu händer inom Centerpartiet är unikt i den svenska partipolitiken.
Valberedningen har presenterat tre huvudkandidater inför valet av ny partiledare som ska ske vid partistämman i Åre i slutet av september.
Dessa tre huvudkandidater Anna-Karin Hatt, Annie Lööf (fd Johansson) och Anders W Jonsson har av valberedningen uppmanats att bedriva en aktiv kampanj för att presentera sig själva och sina visioner för Centerpartiet och Sverige.Likaså har kretsar och distrikt uppmanats att ta initiativ till möten och aktiviteter för att diskutera valet av ny partiordförande.
Kandidaternas kampanjer når en höjdpunkt i och med fyra nationella utfrågningar, den 21/8 i Göteborg, den 23/8 i Trångsviken, den 24/8 i Malmö och slutligen den 25/8 i Stockholm.De nationella utfrågningarna kommer också att websändas så att vi alla kan titta på dem. Det går även att spela in frågor till utfrågningarna.

Det är lätt att instämma i de skribenter som säger att det i framtiden blir svårt för partitoppar att säga nej till mer medlemsdemokrati.
Lena Melin skriver i Aftonbladet så här: " Det går nämligen inte att säga högt att medlemmarna inte är mogna uppgiften att utse ny partiledare... I verkligheten kommer ledningarna fortsätta att vilja styra och ställa. Men de kommer att jobba i motvind. Demokrati har nämligen en märklig egenskap. Den är omtyckt. Även av dem som egentligen tycker att de vet bäst."

Det är oerhört stimulerande att vara en del av den process som pågår inom Centerpartiet. Vi har nu fått en anledning och möjlighet att internt diskutera vår värdegrund och våra politiska ställningstaganden. Vi har också fått en anledning, trots att det inte är en "vanlig" valrörelse, att diskutera politik med andra som inte är engagerade i partipolitiken.

Hela processen att välja ny partiledare är vitaliserande för den politiska debatten! Härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar