torsdag 18 augusti 2011

Beslut om rovdjursfrågan ska fattas lokalt inte i Bryssel!

EU-kommissionen hotar med att dra Sverige inför EU-domstolen om man inte ändrar sin rovdjurspolitik. Och framför allt har man riktat in sig på vargfrågan.

Därför tvingades nu den svenska regeringen meddela EU-kommissionen att man stoppar vinterns vargjakt och att man tar bort taket på att maximalt 210 vargar får finnas i Sverige.
Jag tycker att det här är bedrövligt! Besluten ska fattas lokalt i Sverige och inte i Bryssel.

Jag är positiv till EU men efter sådana här händelser tvingas man ifrågasätta vad EU egentligen ska ägna sig åt. För övrigt har även andra frågor kring den ekonomiska situationen i EU väckt en hel del frågor under sommaren om EUs och vissa EU-staters agerande.

Men tillbaka till rovdjursfrågan. Jag är orolig för att det beslut som regeringen tvingades fatta innebär att förtroendet för den svenska rovdjurspolitiken äventyras.
Istället för licensjakt ska nu en utökad skyddsjakt införas. Det kan vara lika bra som licensjakt eftersom man då kan komma tillrätta med de djur som har mest udda beteende och som gör störst skada. Förutsättningen är dock att man hittar rutiner som snabbar upp besluten om skyddsjakt. Idag tar det allt för lång tid att få skyddsjakt beviljad. Det måste ändras.

På begäran av mig och Christer Eriksson, Centerpartiets gruppledare i Sala, diskuterade vi rovdjursfrågan vid dagens kommunstyrelse. Kommunstyrelsens ordförande tillmötesgick vårt önskemål om en diskussion i kommunstyrelsen. Den nya styrande majoriteten var dock inte beredd att säga ja till vårt krav om att Sala kommun skulle uttala att man inte är beredd att ta emot varg för utplantering inom kommunens område.

Högst beklagligt att den nya majoriteten inte tar landsbygdsföretagarnas oro på allvar.

Carola Gunnarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar