tisdag 10 januari 2012

Satsa på vindkraft i Sala!

Planer finns på att etablera en vindkraftanläggning med ca 20 vindkraftverk i ett område – Norrberget – mellan Västerfärnebo och Sala. Större del av området är skogsmark och avtal har träffats med de drygt 20 fastighetsägare som äger denna mark.

Området har identifierats som ett av få riktigt intressanta större områden för vindkraft i vårt län. Vindmätning pågår nu för att se hur goda förutsättningarna för etablering av vindkraftverk är på denna plats.

Samtidigt har också samråd enligt Miljöbalken genomförts för att inhämta synpunkter från berörda myndigheter och enskilda. Ett antal inventeringar pågår och en miljökonsekvensbeskrivning ska göras innan ansökan om tillstånd kan lämnas från etableraren till länsstyrelsen.

Många av de omkringboende är oroliga för de negativa konsekvenser som vindkraften kan få för deras del. Under den tid som arbetet med samråd, inventeringar och miljökonsekvensbeskrivningar pågår är det viktigt att ta den oro som en del boende visar på allvar och göra sådana justeringar i projektet att miljöpåverkan blir så liten som möjligt.

Jag och Christer Eriksson har uttalat oss positivt till en vindkraftetablering på Norrberget om den kommande Miljökonsekvensbeskrivningen visar att denna kan ske utan allt för stor påverkan på de omkringboende och naturen. Etableringen av vindkraft på Norrberget ger skogsägarna möjlighet att öka avkastningen på sina marker och är ett kraftfullt sätt att bidra i arbetet med att minska koldioxidutsläppen i Ekokommunen Sala.

Vindkraft är den förnybara energikällan som ökar mest i världen och är viktig i arbetet med att minska koldioxidutsläppen. Den samlade elen från vindkraftproduktionen utgjorde ca 4 procent av den svenska elanvändningen hösten 2011. Målet som riksdagen satt upp är att det till år 2020 ska vara möjligt att bygga vindkraft för en elproduktion på 30 TWh.

Vindkraft är en förnybar energikälla som har en liten påverkan på växthuseffekten och den biologiska mångfalden. Vindkraften ger ett värdefullt tillskott till elförsörjningen vilket möjliggör att man kan spara på vattenkrafttillgångarna när vindförhållandena möjliggör vindkraftproduktion. Vi är övertygade om att vindkraften kan spela en viktig roll i omställningen av energisystemet.

Vindkraft producerar ren energi som inte ger upphov till utsläpp eller kräver miljöförstörande transporter av bränsle.
Samtidigt finns också negativa aspekter av vindkraftsetableringar. Den största miljöpåverkan sker främst på mark i samband med att fundamenten byggs och vid transporter av vindkraftaggregaten.

Ett landbaserat vindkraftverk påverkar också landskapsbilden. Denna påverkan upplevs olika av oss människor och måste ses i sitt specifika sammanhang. Även ljudet från vindkraftverken kan uppfattas som störande och i vissa läget kan också roterande skuggor vara påträngande.

Vindkraft har länge varit en liten kraftkälla i Sverige, men de senaste åren har intresset och utbyggnaden ökat. Ekonomiska styrmedel som elcertifikat och tekniska förbättringar har gjort vindkraft till ett ekonomiskt och miljövänligt energialternativ.

Carola Gunnarsson

2 kommentarer:

  1. Hej Carola
    Jag har en fråga. Du säger att vindkraft på ett kraftfullt sätt bidrar med att minska koldioxidutsläppen i ekokommunen Sala. På vilket sätt gör vindkraften det? Vad jag vet kommer Sveriges energi från kärnkraft och vattenkraft som är 100 % fossilfri och inte genererar några koldioxidutsläpp. Så hur kan då vindkraften bidra till att minska koldioxidutsläppen i Sala? Vilken energikälla har Sala som genererar koldioxidutsläpp och behöver minskas? Tacksam för svar.

    SvaraRadera
  2. Vem av er politiker ställer vi till svars när svanarna slutar häcka utanför Salbohed, vem av er ställer vi till svars om ljudet kommer att störa och förstöra för många av oss som bor i närheten?

    Eller har ni inget ansvar efter att beslutet är taget? Varför har du inte svarat på föregående kommentar?
    Med vänlig hälsning Ulla Folgerö, Salbohed

    SvaraRadera