tisdag 10 januari 2012

Socialdemokratisk maktpolitik riskerar möjligheten till regional utveckling!

Den socialdemokratiska landstingsledningen försöker hitta en lösning på regionfrågan som ska stärka de egna socialdemokratiska positionerna. För i sitt förslag till ny regionkommun har man plötsligt lämnat Landstinget i Uppsala län utanför trots att det finns ett stort stöd i Västmanland för att även de ska ingå i regionen. Men, det är klart! Landstinget i Uppsala län styrs av Allianspartierna! Istället föreslår man en regionkommun bestående av Landstinget Västmanland, Landstinget Sörmland och Landstinget i Örebro län.

En Mälardalsregion behöver Landstinget i Uppsala län. Det handlar om medborgarnas identitet och samhörighet med sin region och utvecklingen av infrastrukturen samt inte minst om arbetsmarknads- och hälso- och sjukvårdsregioner, dvs funktionella regioner! Det handlar också om att ta tillvara det goda samarbete som av tradition finns mellan framför allt Sala och Heby kommuner.

Regionfrågan är ingen ny fråga utan har diskuterats mer eller mindre livligt sedan Ansvarskommittén år 2007 under ordförandeskap av dåvarande landshövdingen i Västmanland Mats Svegfors presenterade sitt förslag.
I vårt område har diskussionen varit mindre livlig! Få har varit intresserade av att diskutera frågan om att bilda en region, trots att det är en fråga som har stor betydelse för utvecklingen.

En regionreform skulle vara ett viktigt svar på många av de utmaningar som kommuner och landsting står inför. Det skulle möjliggöra mer av regionalt managementtänkande och öka möjligheterna till samverkan mellan näringslivet och offentlig sektor, vilket i sin tur kan öka tillväxten, förbättra skattekraften och därmed bättre klara av uppgiften att finansiera vård, omsorg och skola. Näringslivet vill ha support för att bättre klara kompetensförsörjningen i framtiden. Ett sådant stöd till en bättre fungerande arbetsmarknad kräver ett regionalt ledarskap som överensstämmer med hur arbetsmarknadsregionerna ser ut.
Utöver detta är bättre fungerande och utbyggd kollektivtrafik en av de allra viktigaste möjliga positiva effekterna av att bilda en regionkommun, t ex Upptåget mellan Sala och Uppsala.

Alternativet till regionkommunbildning är att staten genom traditionell regionalpolitik och allt mer komplicerade skatteutjämningssystem försöker lösa utmaningarna i offentlig sektor, vilket riskerar att skapa ny byråkrati utan konkreta resultat. Alternativet till en region-kommunbildning är också ökade inslag av en starkare stat som bestämmer utvecklingen i för regionerna vitala delar.
Att bilda regioner handlar om att skapa förutsättningar för ökad skattekraft och därmed ökade och starkare regionala mandat att leda samhällsutvecklingen och stärka konkurrenskraften istället för ökat bidragsberoende.

När Mats Sjöstrand tillträdde som utredare för den framtida statliga förvaltningen trodde många att landets kommun- och landstingspolitiker skulle passa på att föreslå reformer för färre och mer slagkraftiga regioner. Men rörelsen i en sådan riktning har varit långsam. För oss som Centerpartister är det här en viktig fråga eftersom vi ser bildande av regionkommuner som en möjlighet att ta vara på den potential som finns i hela vårt område.

I slutet av 2011 tog sig äntligen landstingsledningen i Västmanland samman och skickar ut en remiss om bildande av Region Mälardalen till länets kommuner. Och nu är det bråttom! Senast den 13 januari ska svaret vara inne. Den tidsplanen innebär att det inte finns någon möjlighet till en demokratisk process i länets kommuner.
Det förslag som nu presenteras är att en regionkommun ska bildas genom en sammanslagning av Landstinget Sörmland, Landstinget Västmanland och Örebro läns landsting, trots ett starkt stöd för att även Landstinget i Uppsala län ska ingå.

Carola Gunnarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar