tisdag 31 maj 2011

Säg ja till gårdsförsäljning!

Det är möjligt att ha gårdsförsäljning av alkoholdrycker på ett sätt som är förenligt med EU-rätten och detaljhandelsmonopolet och utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan. Därför säger vi från Alliansens sida ja till de förslag som utredningen om gårdsförsäljning presenterat och som vi nu yttrat oss över från Sala kommuns sida vid dagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskot.

Utredaren presenterar en modell för gårdsförsäljning av alkoholdrycker som innebär att försäljning bara ska kunna ske i samband med ett studiebesök på tillverkningsstället, föreläsning eller någon annan liknande upplevelsetjänst med anknytning till den aktuella alkoholdrycken. Det är bara den som yrkesmässigt tillverkar alkoholdrycker som efter särskilt tillstånd av kommunen ska få bedriva gårdsförsäljning. Utredningens modell för gårdsförsäljning innehåller också individuella och kvantitativa begränsningar när det gäller mängden alkoholdryck som får säljas. Begränsningarna är motiverade av folkhälsoskäl.

Vi menar att gårdsförsäljning inte bara ger möjlighet att driva framgångsrika företag på landsbygden, det bidrar även till att skapa en besöksnäring som tillsammans med andra åtgärder gör landsbygden mer attraktiv. Att tillåta gårdsförsäljning är att ta ytterligare ett steg mot att Sverige ska bli Europas nya matland. Beklagligtvis säger den politiska majoriteten i Sala med Socialdemokraterna och Salas Bästa i spetsen nej till förslaget. Att förbudsivrarna inom Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej är logiskt. Men varför säger Salas Bästa, som enligt sina uttalanden vill främja näringslivets utveckling, nej?

Vi är övertygade om att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker inte äventyrar folkhälsan. Det finns heller inte fog för att påstå att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ökar tillgängligheten till alkohol för barn och unga. Det är inte realistiskt att tro att ungdomar tar mopeden ut till gården för att försöka köpa en flaska vin! Likaså finns inte heller anledning att anta att en gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ökar tillgängligheten till alkohol för dem som idag befinner sig i riskzonen. Då är nog snarare Bag-in-Box ett större problem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar