För en tid sedan presenterade Skatteutjämningskommittén sitt förslag. Detta har lett till att en debatt startat om det rimliga i att göra förändringar i det nuvarande skatteutämningssystemet.
Låt mig först konstatera det som är själva grunden för skatteutjämningssystemet - Alla medborgare har samma rätt till skola, vård och omsorg oavsett var man bor i landet.
Jag tycker att det är viktigt att ett väl fungerande skatteutjämningssystem stärker det kommunala självstyret, skapar villkor för en likvärdig och god grundservice i hela landet, ger incitament för både ekonomisk tillväxt och ökad skattekraft.
Utjämningssystemets syfte är att skapa likvärda förutsättningar genom att utjämna skillnader i skattekraft, åldersstruktur, social och geografisk struktur mellan olika delar av landet.
Förutom att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar i hela landet är det angeläget, inte minst ur legitimitetssynpunkt, att utjämningssystemet bygger på opåverkbara faktorer. Det tycker jag att utjämningskommitténs förslag gör.
Den största förändringen sker i den hårt kritiserade barnomsorgsmodellen där inskrivningsgraden nu är ungefär densamma i alla kommuner genom de olika reformer som införts på 2000-talet. Därför är det mycket motiverat att förändra och förenkla modellen så att den speglar dagens verklighet. Det är också positivt att hälso- och sjukvårdsmodellen förändras så att den s.k. vårdtunga gruppen tas bort eftersom detta är en påverkbar del i nuvarande modell.
Många av förändringarna som föreslås har en tydlig landsbygdsprofil samtidigt som förslaget tar hänsyn till de kommuner som växer, bl a genom kompensation för förskolelokaler. Kompensationsgraden i lönekostnadsmodellen föreslås också öka från dagens 50 procent till 100 procent.
I debatten sägs ofta från Stockholmshåll att utjämningssystemet hämmar tillväxten i huvudstadsregionen. Stämmer det?
Nej! Utjämningskommittén konstaterar att systemet inte är tillväxthämmande. Forskare har kommit till samma slutsats, något som inte uppskattas av en del politiker i Stockholmsområdet. Som Stockholmspolitiker glömmer man lätt bort att det sker en inomregional utjämning mellan kommunerna inom Stockholms arbetsmarknadsregion.
Det är positivt att samtliga partier står eniga bakom utjämningskommitténs förslag. Det är en klar styrka att en parlamentarisk utredning kan vara enig i denna för kommuner och landsting och befolkningen så viktiga fråga. Det betyder att det råder bredast möjliga politiska uppslutning kring utjämningssystemet och att förslagen bör genomföras så fort som möjligt.
En fungerande och modern skatteutjämning spelar en central roll för medborgarnas rätt till en likvärdig och god grundservice i hela landet – så att vi kan leva och bo var vi vill.
Nu går skatteutjämningskommitténs förslag ut på remiss. Nu gäller det att se till att kommitténs förslag blir verklighet. Frågan är om Moderaterna och Folkpartisterna i riksdag och regering törs ta diskussionen med sina egna lokala och regionala förträdare i huvudstadsområdet som inte vill ändra på något utan fortsätta vara överkompenserade i förhållande till övriga Sverige. Detta är ett faktum även om man hävdar motsatsen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar