tisdag 12 januari 2010

Stäng inte ute studiemotiverade unga kvinnor!

Idag kom ett glädjande besked från regeringen.
Man vill ta bort könskvoteringen till högskolorna. Positiv särbehandling är inte lösningen på problemet med ojämlikhet inom högskolan, konstaterar högskole- och forskningsministern. Jag delar uppfattningen att frågan om positiv särbehandling inte bara är en rättighetsfråga utan också en fråga om kvalitet. Det är ju anmärkningsvärt att kvinnorna förra året utgjorde 95% av det totala antalet som utestängdes på grund av sin könstillhörighet. Det här innebär att studiemotiverade unga kvinnor stängs ute från utbildningssystemet för att de är just kvinnor. Det är inte acceptabelt i dagens Sverige.

Det här var ett glädjande besked, men ett riktigt nattsvart besked når oss istället från Övertorneå. Det var år 1958 som Svenska kyrkan beslutade att kvinnor får bli präster. Två år senare - 1960 - prästvigdes de första kvinnliga prästerna. Idag är nästan hälften av alla präster kvinnor.
Det här tycks ännu inte nått Övertorneå. En efterträdare till den avgående komministern skall utses. Då blossar en stor strid upp om det skall vara en man eller kvinna. Den avgående komministern anser att det behövs en ärrad galt!
Jag tycker att det är dags för Svenska kyrkan att ta i med hårdhandskarna mot kvinnoprästmotståndarna. Det har varit allt för många undanflykter allt för länge. Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Ett demokratiskt samhälle bygger på jämställdhet mellan kvinnor och män. Det gäller även Svenska kyrkan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar