torsdag 21 januari 2010

Kamp mot den extrema fattigdomen i världen

1 miljard människor lever i extrem fattigdom, dvs med en dagsinkomst lägre än 1 dollar. 250 miljoner nya jobb behöver skapas för att dessa människor skall kunna ta sig ur sin fattigdom. Dessa jobb kan bara komma till inom små och medelstora företag. Detta konstaterade Percy Barnevik, ordförande i Hand in Hand International när han idag talade inför kommun- och landstingspolitiker från hela Sverige.

Hand in Hand International driver projekt bl a i Södra Indien som syftar till hjälp till självhjälp. 1000 personer finns ute på fältet som stöttar och backar upp verksamheten. Mikrolån ges till kvinnor som startar företag. 99,3% av pengarna återbetalas. Hand in Hand ordnar skolor och stöttar efterskoleklasser för att alla barn t o m 10:e klass skall klara sig igenom skolan. De barn som inte kommer till skolan hämtas. Här finns barfotaläkare som i sin tur tränar kvinnor i grundläggande hälsoinsatser. I miljon människor tränas i datoranvändning genom 1800 "datacentraler" som drivs av kvinnor och som på sikt skall bli 7000 datacentraler. Som Percy Barnevik uttryckte det: När marknadskrafterna kommer in och man städslar dem blir det utveckling!

Det här är exempel på den imponerande verksamhet som Hand in Hand International driver i Södra Indien.


Budskapet från Percy Barnevik var tydligt.
Jobb skapas genom små och medelstora företag. Hand in Hand International erbjuder träning och support.
Pengar ges inte som bidrag utan som lån till företagsetablering.
Man lånar aldrig ut pengar till män utan enbart till kvinnor - "kvinnor tiger och betalar sina lån medan män pratar och låter bli att betala".


Percy Barnevik hade också reflekterat över situationen i Sverige. Han konstaterade att med den strukturomvandling som sker behöver Sverige 400 000 nya jobb under de kommande tio åren. 100% av expansionen kommer att ske i små och medelstora företag. Sverige har ett lågt nyföretagande även om det krävs. Han konstaterade dock att det funnits en tröghet tidigare inför nyföretagandet med den socialdemokratiska traditionen av lönearbete.


Barnevik konstaterade i avslutningen av sitt anförande att han inte såg några skäl till att Sverige inte skulle kunna satsa på entreprenörskap och nyföretagande.


Efter Percy Barneviks föredrag kände jag mig oerhört imponerad över det arbete som Hand in Hand International bedriver i många länder med extrem fattigdom. Samtidigt som jag kände mig smått generad över att vi i Sverige fortfarande är så präglade av den socialdemokratiska traditionen att vi inte kan stimulera entreprenörskap och nyföretagande på ett bättre och tydligare sätt.
Här har vi en utmaning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar