tisdag 19 januari 2010

Från kommunism till demokrati och utveckling

Söndag - måndag var jag på ett snabbt besök till Sala kommuns vänort i Estland - Vändra. Syftet med besöket var att diskutera ett konkret samverkansprojekt mellan våra kommuner kring framför allt barn med funktionsnedsättning.
Jag tycker att det känns stort att ha fått vara med om den utveckling som skett i Estland sedan man i början av 90-talet kunde befria sig från kommunismen och den sovjetiska överhögheten. På något sätt har Estland förändrats från ett svartvitt murrigt fotografi till ett färgfoto.
Estland - idag ett demokratiskt samhälle som präglas av stark utveckling. EU-medlemskapet har skapat möjligheter till infrastruktursatsningar via strukturfonderna som kommer befolkningen till del. Man har också hittat många intressanta möjligheter till PPP-lösningar , dvs lösningar i samarbete mellan det privata och det offentliga.
I Vändra hade jag möjlighet att besöka två olika anläggningar. Den ena var det nya biblioteket och kulturcentret som kommer att invigas i april och som är ett resultat av en satsning via EUs strukturfonder. En byggnad som kunde göra vilken svensk kommunpolitiker som helst grön av avund!
Det andra intressanta studiebesöket var till det nyligen invigda hälsocentret. Det har byggs genom ett samarbete mellan det privata och det offentliga. Hälsocentret innehöll i huvudsak tre olika verksamheter - ett äldreboende med plats för 50 boende, en avdelning för familjeläkarna (4 st samt deras personal - privata!) samt ett hospital med plats för 60 patienter för eftervårdsbehandling. Ett hospital som drevs av privata intressenter. Dessutom fanns en rad kringfunktioner som restaurang, apotek, varm rehabiliteringsbassäng mm.

Förutom glädjen över den utveckling som skett och sker tycker jag att det är två frågor som man måste ställa sig:
1. Varför har vi inte kommit lika långt i samarbetsprojekt mellan det privata och det offentliga här i Sverige. Är vi så rädda för privata intressen att vi hellre avstår från intressanta utvecklingsprojekt än tar vara på möjligheter!?
2. När man ser utvecklingen i de baltiska staterna och i övriga Östeuropa, och kan sin historia, hur kan man då vilja rösta på vänsterpartiet i Sverige. Vilken utveckling eller tillbakagång vill man se i vårt land?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar