söndag 17 juli 2011

Varför går de fram och tillbaka på sädesåkrarna?

Den här tiden på året ser man män och kvinnor gå fram och tillbaka på sädesåkrarma. Vore det inte lättare att gå på en väg eller stig kan man ju fråga sig. Jo naturligtvis, men det som sker är att man går över åkrarna för att se om man hittar flyghavre. Flyghavre är ett mycket besvärligt ogräs som inte får förekomma på åkrarna. Man måste alltså se till att få bort det genom att dra upp plantan med rot och allt. Men kan man inte spruta bort det med ogräsmedel frågar då någon. Jo det kan man, om väderleken är den rätta. Men man sprutar inte med ogräsmedel om man odlar ekologiskt. Då är det mekanisk bearbetning som gäller - i det här fallet betyder det att gå fram och tillbaka på åkrarna.
Så har jag tillbringat söndagen. Man måste nämligen plocka ev flyghavre vid exakt rätt tidpunkt, innan den släpper sina korn. Om man ska se det positiva i flyghavrebekämpning kan man säga att man får massor med motion och frisk luft.
Dessutom hinner man tänka en massa.
Idag har jag funderat över varför den svenska maten är så billig. Ja, ni läste rätt. Jag tycker att svenska livsmedel är billiga.
Jag undrar hur många som köper en påse vetemjöl i butiken som tänker på hur många olika insatser som gjorts för att mjölet ska hamna i ditt kök, av hög och jämn kvalitet, färdigt att använda.
I Sverige produceras livsmedel av hög kvalitet med metoder som värnar människor, djur och miljö. Det ska vi vara stolta och glada över tycker jag. Men det är bara om vi som konsumenter köper dessa produkter som de kan fortsätta produceras av de svenska bönderna. Inom många branscher är lönsamheten låg idag, t ex inom grisproduktionen. Risken finns att många grisproducenter tvingas lägga ned sin verksamhet framöver, om inget händer.

Så därför - kom ihåg att det är du som konsument som har framtiden i dina händer. Om du vill ha en svensk livsmedelsproduktion framöver måste du också vara beredd att köpa svenska livsmedelsprodukter. Då kan du inte köpa importerat vetemjöl eller fläskfilé från Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar